Artıq çəki sahibi olmağın bir nömrəli günahkarı kimdir?

Onu da bildirək ki, bu rasionu hər gün qəbul edirik.

Yeni yayımlanan bir hesabata görə, dünya əhalisinin yarısı sağlam kiloda deyil. Bunun ən böyük səbəbi isə, bitki mənşəli yağ qəbul etmənin sayının artmasıdır. Leeds Universitetindən Prof. Dr. Tim Bentonun BBC-yə verdiyi açıqlamada, hər nə qədər keçmişdə bitki mənşəli yağlar nadir hallarda istifadə edilir olsa da, indiki vaxtda soya yağı və palm yağı istifadəsinin olduqca məşhur olduğunu, hətta, dünyadakı kalori miqdarının 85 %-ini meydana gətirən buğda, düyü, qarğıdalı, şəkər, kartof və arpa ilə birlikdə 8 əsas qida qrupu arasında dəyərləndirildiklərini ifadə etdi. Geridə buraxdığımız 30 il içərisində, ticarət razılaşmaları səbəbiylə bitki mənşəli yağlar ucuzladı; istehsalı, idxalı və ixracı asanlaşdı. Bu vəziyyətin müsbət təsirləri də oldu. Məsələn, bu yolla dünyada qıtlıq böyük nisbətdə azaldıldı və yoxsulların "ucuz" kalorilərin nəqliyyatı asanlaşdı. Ancaq, eyni vaxtda olaraq dünya daxilində artıq çəkiyə sahib olma statistikası 1980-ci ildən bu yana 2 qat yüksəyə çıxdı. Benton, yerli mövcud qidalardan çox insanların sağlamlıqsız və idxal qidalara daha çox yönəldiyini ifadə edir. Məsələn, Çində qidaların yağda qızardılması məşhur deyilkən, Braziliyada ənənəvi yeməklərdə bol miqdarda yağ istifadə edilir.

Texnologiya də həyat tərzimizi bir xeyli dəyişdirdi. Ayağa qalxma və hərəkət etmə ehtiyacı olmadan online olaraq iş, qidalanma və alver etmə fürsətinin əldə edilməsi, dünyada artıq çəkiyə sahib olma böhranını artıran faktorlar arasındadır. Ən azından bitki mənşəli yağ istifadəsi mövzusunda diqqətli olmanız lazım olduğunu unutmayın və ürək dostu olan zeytun yağına yönəlin.

Şərhini yaz